Terug- & vooruitblik

2019 loopt tegen haar eind. Tijd om een terugblik te werpen op afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2020.

Het was voor mij persoonlijk een jaar dat voor een groot deel in het teken stond van transitie. In het voorjaar hebben we het besluit genomen om na ruim twintig jaar de stad Zwolle in te gaan ruilen voor het dorp Wijhe. Wat ook betekend dat ik mijn studio ga inruilen voor een iets kleinere variant. Inmiddels wonen we in een tijdelijke woning midden tussen de weilanden. De rust en gemoedelijkheid van het dorpse Wijhe voelt dan ook aan als een warm bad. Begin januari wordt onze woning opgeleverd. De tweede helft van februari zullen we daar onze intrek nemen. Ik kijk er naar uit!

 

Top 10

Het afgelopen jaar ben ik enkele projecten gestart. De zeven zonden zal ik in de nieuwe studio moeten afronden. De serie Gebonden door … is onlangs online gegaan. Daarnaast heb ik ook diverse losse beelden gemaakt waar ik erg enthousiast over ben. Voor dit bericht ben ik mijn werk van het afgelopen jaar doorgelopen in een poging mijn toen favorieten uit te zoeken. En eerlijk is eerlijk, als weegschaal is dat nog best een dingetje. Maar goed, hier zijn ze.

#1: Pose Like A Badass Angel

Model voor deze foto is Kozhin. Samen waren wij aan het fotograferen voor de Zeven Zonden serie waarbij we tussendoor deze foto maakten. Met stip één van mijn favorieten van 2019.

#2: Bring It On

Uit een tweede serie die ik maakte met Bart hebben we o.a. waterpolo als thema gebruikt. Bart is actief in deze sport en ik vond het wel een uitdaging dit in de studio te ‘vangen’. Klaar voor de wedstrijd en overtuigd van de overwinning …

#3: Masker

2019 is ook het jaar waarin ik meer gebruik ben gaan maken van schmink. Bijvoorbeeld zoals in deze foto die ik met Tonnie maakte. Het geeft een dynamiek in de foto die mij enorm intrigeert.

#4: No Need To Hide

Geïnspireerd door mijn eigen thema zichtbaarheid was het werken met Mark enorm leuk. Na mijn vraag bleek Mark dit doorzichtige gaatjes shirt in zijn garderobe te hebben. Super! Zichtbaar maar toch deels verborgen is het effect dat dit geeft voor mij de reden dan deze foto toch echt in deze top 10 thuis hoort.

#5: Earthbound Angel

Altijd prettig als een model ook super enthousiast is over een idee dat ik wil uitwerken en er zelf ook vol voor gaat.  Tijdens het samenwerken met Kozhin kwamen er naast de plannen die er lagen ook nog wat spontane beelden op. Zoals deze. Iedereen heeft een engel in zich, maar we zijn en blijven mens en verbonden aan de grillen van ons mens zijn.

#6: Niels

Een van mijn favoriete portretten van 2019 is dit portret van Niels. Helemaal uit België mocht ik Niels ontvangen in mijn studio voor een shoot ter gelegenheid van zijn titel Mister Benelux Adventure 2019. We hebben veel mooie beelden kunnen maken, maar dit portret, stoer en toch kwetsbaar, is een van mijn favorieten uit de serie.

#7: Humble

Met Earl tijdens de shoot voor Zeven Zonden ook deze foto gemaakt. Eenvoudig maar krachtig. Ik word telkens weer blij van deze foto. Het contrast tussen de donkere man en de witte achtergrond, het effect van het licht. Absoluut een favo!

#8: TL

Doordat de meeste studioapparatuur in de opslag ligt werd ik uitgedaagd andere lichtbronnen te gebruiken. Zo ook deze TL balk. Dat, in combinatie met het lef van Peter om de uitdaging voor een try out aan te gaan, maakte dat we deze foto konden maken.

#9: Ian

Deze foto van Ian maakte ik tijdens mijn (underwear) shoot voor Mister International Netherlands. De combinatie met de underwear, de locatie en de pakkende, tikkie sexy, uitstraling van Ian maakt dat dit toch wel een van mijn favoriete foto’s voor Mister International Netherlands van het afgelopen jaar is.

#10: Sweaty Sensuality

De laatste in de rij is deze foto van Max. De houding, het strijklicht en het zweet maken deze foto tot een van mijn favorieten van 2019. Het is dan ook een van de resultaten uit de vijfde serie die we samen maakten.

 

Bijzondere vermeldingen

Wat ik zelf ook tof vond is dat ik dit jaar voor de vijfde keer met Max een toffe serie kon neerzetten. Bijzonder om te zien hoe iemand door de jaren heen volwassener wordt.

Na jaren heb ik ook Lyam077model weer eens mogen fotograferen. Samen hebben we een beeld gemaakt voor mijn Gebonden door project. Daarnaast maakte we nog een serie portretten. Leuk!

 

2020

Wat 2020 gaat brengen? In ieder geval de nieuwe studio. Daarnaast ben ik in de tussentijd een project gestart met als thema de overdaad aan plastic die we gebruiken. Ook de groeiende onverdraagzaamheid en racisme zijn thema’s waar ik in de komende tijd in mijn fotografie aandacht voor ga hebben.

Daarnaast veranderd er wat in de tarieven voor fotoshoots per 2020. Deels doordat de Belastingdienst de KOR (Kleine Ondernemers Regeling) heeft aangepast. Vanwege mijn deelname aan de KOR is Puur Robert per 1 januari vrijgesteld van de BTW. Dit betekend dat er geen BTW meer geheven wordt op de diensten die ik aanbied. Ook vind ik het belangrijk om de tijd te nemen voor de fotoseries die ik maak. Iemand moet vaak eerst wennen voor de camera. Vervolgens die beelden maken die we samen graag willen neerzetten heeft tijd nodig. Tijd om te spelen met poses en belichting. Vanaf de opening van de nieuwe studio reserveer ik drie uur per fotoshoot om hier ruimte voor te creëren.

Meer info over de tarieven per 2020 vindt je hier:

Fine Art & Portret fotografie

Zakelijke fotografie

Theme — Timber
2023 © Puur Robert | Robert van Heerde
Back to top