Een reis door vijf series met Max

Soms fotografeer je iemand maar één keer en soms vaker! Zo heb ik in de afgelopen zeven jaar Max vijf maal voor de lens gehad. Leuk om zijn en mijn ontwikkeling in die zeven jaar terug te zien in de shoots.

Zeven jaar geleden stond Max voor het eerst bij mij in de studio, de oude studio wel te verstaan. Een krappe drie bij zes meter studio. Deze shoot was de eerste van een aantal toffer samenwerkingen over de afgelopen zeven jaar. De laatste in de reeks nog maar enkele weken geleden. Een herhalende samenwerking maakt soms dat ik eens terugkijk in het archief om te zien wat ik eerder gemaakt heb. Door de beelden naast elkaar te zetten is het leuk en inspirerend om te zien hoezeer ik mezelf ontwikkel als fotograaf en hoe de persoon voor de lens veranderd in zijn zijn. Uitstraling, volwassenheid en de transformatie van jongen naar jong volwassen man. Ik vind dat tof om te zien en bijzonder om vast te leggen.

Waar ikzelf zeven jaar geleden nog veel meer aan het zoeken was in mijn fotografie, fotografeer ik nu gerichter, met een doel in mijn fotografie. Vroeger liet ik mij veel  meer leiden door ‘het moment’. Dit helpt mij nog altijd omdat ik in het moment soms de meest bijzondere foto’s kan maken, alleen is voor mij het verhaal dat bij de foto hoort steeds meer van belang. Die verdieping in mijn fotografie, die nooit klaar zal zijn, maakt dat ik ook anders aan het werk ben tijdens het fotograferen. Meer rust en meer oog voor mijn beoogde beeld maakt voor mij mijn fotografie krachtiger. Het model voor de lens kan er ook meer mee omdat hij zich meer kan richten op het beeld dat we neer willen zetten in plaats van spring van houding a in houding b en door naar houding c. En ook belangrijk; stoppen met concessies!

Het leuke is dat ik dat in de vijf shoots met Max ook terug zie. Aan beide kanten. Zowel mijn eigen ontwikkeling en keus om meer met naaktfotografie te gaan doen als het lef van Max om ervoor te poseren en samen daarmee krachtigere fotografie neer te zetten. Ik vermoed dat we nog wel het een en ander aan de reeds geschoten series zullen gaan toevoegen…..

Theme — Timber
2023 © Puur Robert | Robert van Heerde
Back to top